Onderga je een buikoperatie of heb je een buikoperatie gehad? Maak dan een afspraak met de bekkenfysiotherapeut voor goede begeleiding en herstel! De rol van de fysiotherapeut is al jaren bekend voor – en na knie- en heupoperaties. Van te voren wordt de fysieke fitheid geoptimaliseerd en men wordt goed voorbereid op de periode na de operatie. Na de ingreep volgt er een revalidatieperiode om het herstel te bespoedigen.
Onlangs is een richtlijn opgesteld waarin wordt aangegeven dat voor en na een operatie bekkenfysiotherapeutische behandeling essentieel is voor het herstel van het litteken en het voorkomen van klachten en complicaties.
In praktijk zien wij dagelijks mensen die een keizersnede, buikwandcorrectie, darmoperatie, galblaas-, liesbreuk- of herniaoperatie hebben ondergaan. Klachten wijzen niet altijd direct naar het litteken. (Men vergeet ook vaak dat een knip of scheuring tijdens een bevalling ook littekenweefsel veroorzaakt!) Deze littekens kunnen pijn in het geopereerde gebied veroorzaken maar het kan ook incontinentie voor urine of ontlasting, heel erg vaak naar het toilet moeten, steeds maar terugkerende blaasontsteking, pijn tijdens of na vrijen, plassen en ontlasten zijn.
Naast deze lichamelijke klachten kunnen littekens ook effect hebben op de mentale gesteldheid.
Een heel belangrijk onderdeel van de begeleiding voor en na een operatie is het leren opvangen van de buikdruk. Deze druk ontstaat door bv hoesten, tillen, opstaan, duwen. Wanneer dit niet goed wordt opgevangen ontstaat er teveel spanning en rek op het litteken waardoor er klachten ontstaan en het herstel vertraagd.
Als reactie op een operatie zijn veel mensen om de spieren als een bescherming hard aan te spannen. Dit is juist het tegenover gestelde wat je moet doen om het weefsel te laten herstellen.
De geregistreerde bekkenfysiotherapeut leert je hoe je de spieren van de romp en bekkenbodem moeten worden en begeleidt het revalidatieproces. Wanneer dit pas na 6 weken (of later) wordt opgestart hebben veel mensen het zichzelf verkeerd aangeleerd. Uit onderzoek weten we dat wanneer dit zo snel mogelijk na een operatie wordt begonnen de kans op complicaties en klachten kan voorkomen.
De bekkenfysiotherapeut is de specialist op dit gebied en zijn opgeleid om na (inwendig, indien dit nodig is) onderzoek naar de functies van buik-, rug-, bekken- en bekkenbodemspieren te doen om daaraan gekoppeld een behandeling op maat te kunnen geven.
Afspraak maken